Kontakt info@getsporty.no

Sporty utvikling

Kvinne i hvite sportsklærSportsklær har en lang historie og inngår i et bredt spekter av forskjellig typer bekledning. Siden starten har sportsklær og mote vært nært knyttet til hverandre, i tillegg til at de har fortsatt å inspirere og påvirke hverandre til den dag i dag.

Starten på betegnelsen sportsklær var klær som var enkle å bruke og også lette å vaske. Dette var på starten av 1920-årene. Denne betegnelsen var dermed i starten brukt mer som om hverdagsklær eller uformelle antrekk som inkluderte skjorter, bluser, bukser og shorts.

På tidlig 1930-tall kom briten John Redfern, som lagde klær spesielt til bruk under sportsaktiviteter. De ble på dette tidspunktet skilt fra aktive klær som var konstruert spesifikt til ett bruksområde, som for eksempel seiler- eller tennisklær. På tross av at klærne var beregnet til spesifikke handlinger, omfavnet klientene plaggene til bruk både til hverdag og fritid. Vi kan derfor kalle John Redfern den første sportsklærdesigneren.

På 1920-tallet vokste haute couture frem, med designere som Coco Chanel og Jean Patau. Chanel promoterte sitt design som aktivt og uavhengig, i tillegg til at plaggene kunne bli benyttet til sport så vel som i andre sammenhenger.

Gjennom 20-tallet var det flere designere, ofte kvinnelige, som produserte design til bruk under aktivitet. Dette var for eksempel Clare Potter, som designet skjørt og jakker beregnet på bruk til ridning.

Praktiske sportsklær

Selv om det til en viss grad fantes klær beregnet på sport, var det gjennom 30- og 40-tallet mer fokus på å lage vakre kreasjoner som ikke nødvendigvis var praktiske. Det var først etter andre verdenskrig at oppblomstringen på klær designet for forskjellige silhuetter med en avslappet og lett tilgjengelig amerikansk tvist ble populære. Disse klærne ble annonsert i sammenheng med hvite tenner og sunnhet, og deres mål var å gi gode kvaliteter til en god pris.

I 1970 kom Geoffery Beene som en av de første mannlige sportsklærdesignerne. Han inkorporerte mannlige elementer i en ellers avslappet kvinnelig sportskolleksjon. Hans innflytelse på både mote og sportsklær er fremdeles synlig i motebildet nå. Senere på 70-tallet kom en annen designer som sies å ha revolusjonert måten vi ser på sportsklær på. Dette var Bill Blass, som startet sin karriere i 1946 med Bill Blass Limited.

Ut over 1980-tallet ble motegiganter som Ralph Lauren, Calvin Klein, Donna Karan og Tommy Hilfiger kjent for sin avslappede og sporty stil. Den sportsinspirerte moten var også på 90-tallet tilstedeværende med en rekke popartister og musikere som frontpersoner. Med dette kan man nevne Spice Girls, der en av jentenes kallenavn var Sporty Spice.

Denne paringen mellom mote, sport og musikk har fortsatt utover 2000-tallet, der forskjellige grupper har omfavnet sportsklær som en del av sin uniform. Vi ser også at flere designere nå samarbeider med sportsmerker. Adidas har gjort seg bemerket med sitt samarbeid med blant annet Stella McCartney og Y3. Bare nylig så vi Rihanna lage en kolleksjon med Puma, der hun inkorporerte sin musikalske stil i hverdagsklær med en sporty touch. Svenske Zlatan Ibrahimovic har også laget en kolleksjon for Dressmann.